Agrikamp Akkerbouw - Nieuwsarchief 2010

Augustus 2011: Goed oogsten tussen buien door
Ook dit jaar blijkt het weer lastig om alle gewassen onder goede omstandigheden te kunnen oogsten. Vooral de tarweoogst kent veel oponthoud vanwege de talrijke buien. Wanneer de omstandigheden goed zijn kan gelukkig met veel capaciteit geoogst worden. De opbrengst valt ons dit jaar, met 10.300 kg per hectare, niet tegen. Zoals gewoonlijk trok de tarweoogst veel bekijks van omstanders.

Op 10 augustus zijn ook de tweedejaars plantuien afgeleverd. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om ze uit te laten groeien. Dat resulteert in veel wasdom in plaats van rijkdom.

De groenbemester die in de eerste week van augustus is gezaaid staat er inmiddels allemaal goed op. Dit komt voornamelijk omdat het voldoende vocht heeft gehad!

image image

image image

Juli 2011: Aardappels zijn gerooid
Op vrijdag 8 juli zijn de eerste aardappelen van het ras Solist gerooid.

image

Mei & Juni 2011: Gewassen groeien goed na een (kunstmatig) buitje
Water, regen en beregenen. Iedere teler heeft het er momenteel over. Bij Agrikamp zijn inmiddels de tweedejaars plantuien, vroege aardappelen en een perceel zomertarwe beregend. Alleen de late aardappelen hebben nog geen water gehad. Deze beginnen nu al te bloeien vanwege de stress. Wij hebben meer geluk gehad dan menig collega teler in de Hoeksche Waard. Een week geleden heeft het bij ons nog 20 mm geregend. Een zeer plaatselijk buitje die net over ons bedrijf trok. Dit heeft de gewassen veel goed gedaan.

image image

De vroege aardappelen, van het ras Solist, staan er goed op. Per stoel zitten er minder knollen onder dan anders, maar dit is zeker geen nadeel. Inmiddels begint het gewas al in te zakken. Eind juni kan waarschijnlijk al gerooid worden.

image

De wintertarwe staat inmiddels volledig in de aar en bloeit. Het stro is op veel plaatsen dit jaar een stuk korter dan anders. Vooral de zomertarwe heeft het dit voorjaar moeilijk. Daarom is deze op ons bedrijf ook eenmaal beregend.

image image

De tweedejaars plantuien van het ras Centurion staan er goed op. Ook zij zijn enorm opgeknapt na de 20 mm regen. Over een week ongeveer zullen de eerste planten gaan strijken. Dan kan het bollen beginnen. De uien zullen dan begin juli worden gerooid.

De gewassen staan er, dankzij het vroege voorjaar, uitzonderlijk goed op. Als je dit vergelijkt met de stand van de gewassen een jaar geleden, hebben de gewassen dit jaar twee tot drie weken voorsprong.

April 2011: Gewassen staan boven, aardappelen gepoot
Na een goed verlopen, en extreem vroeg voorjaar, staan inmiddels de eerste gewassen boven de grond. Al op 30 maart stonden er 85.000 planten/ha bij de suikerbieten. Ook de eerste zaaiuien staan, 3 april, inmiddels boven. De Centurion plantuien stonden op 28 maart al volop boven de grond.

Inmiddels heeft de loonwerker al onze aardappelen voor dit jaar gepoot. Op 29 maart gingen de laatste de grond in. Dit is extreem vroeg. Vorig jaar werd pas rond 26 maart echt begonnen met het poten.

image image

Maart 2011: Suikerbieten en uien gezaaid, aardappels gepoot
Na een lange, witte en koude winter kunnen we nu weer het land op. Inmiddels zijn de suikerbieten en uien gezaaid, en ook de eerste aardappelen zijn reeds gepoot. Al op 10 maart gingen de eerste aardappelen in de grond. De bieten volgde een dag later. Op 16 maart zijn ook de zaaiuien gezaaid door de loonwerker. Deze werkzaamheden worden door een loonwerker uitgevoerd. Dit jaar hebben we voor het land klaarmaken een nieuwe combinatie. Voorop de trekker hangt een Hacon koppensneller en achter de Lemken zaaibedcombinatie.

Het bouwplan voor 2011 is als volgt:

  • 101 ha Tarwe
  • 50 ha Aardappelen
  • 49 ha Suikerbieten
  • 25 ha Uien
  • 7 ha Grasland (permanent)

image image

image image