Agrikamp Akkerbouw - Nieuwsarchief 2013

Wintertarwe oogsten
Op 5 augustus is de eerste wintertarwe geoogst op ons bedrijf. Hiervoor werd de hulp ingeroepen van een collega-akkerbouwer die met twee maaidorsers kwam. De opbrengst is goed, net als het vochtpercentage.

image image

image image

Afleveren kippers
Twee nieuwe VGM achttien tons kippers worden afgeleverd door dealer ZHE Maasdam.

image

Aardappels poten
Enkele foto's van het aardappels poten op 8 april door loonbedrijf Breure uit Klaaswaal. In één werkgang wordt het land klaargemaakt met een hakenfrees, de aardappels gepoot en vervolgens aangeaard. Het aardappelbed is direct volledig opgebouwd. Tevens worden, tijdens het poten, vloeibare meststoffen toegediend. De foto's zijn genomen door Arie Vogelaar.

image image

image image

image

Gewassen gaan de koude grond in
Ondanks de lange winter en het koude voorjaarsweer zijn de eerste gewassen bij Agrikamp weer de grond in gegaan. De spits werd afgebeten door de tweedejaars plantuien. Deze zijn op 28 maart geplant. De eerste suikerbieten zijn, door de loonwerker, op 30 maart gezaaid. Dit gebeurde met een nieuwe zaaimachine, die elektrisch wordt aangedreven. Zo kunnen elementen worden uitgeschakeld om de spuitsporen niet in te zaaien.

De vroege aardappels, van het ras Premiere en Solist, zijn gepoot op 3 en 4 april. Aansluitend zijn de rassen Fontane en Agria de grond in gegaan. Ook het aardappels poten wordt bij Agrikamp door een loonwerker uitgevoerd. In één werkgang wordt het land met deze machine klaargelegd, gepoot en de ruggen volledig aangeaard.

Het natte najaar en koude voorjaar zorgen ervoor dat de groei nog niet echt goed op gang komt. De vroeggezaaide wintertarwe, die op 20 oktober is gezaaid, staat er goed op. De laatgezaaide tarwe, zaaidatum eind december, staat er maar matig op en heeft een dunne stand.

Omdat er een sterke wind stond en de luchtvochtigheid erg laag was, droogde de grond erg snel uit. De gewassen moesten daarom met de cambridgerol aangerold worden om ervoor te zorgen dat ze in de vochtige vaste grond liggen. Op de foto wordt dit gedaan door Daan Biesheuvel met zijn Fordson Major. Er zit geen GPS op de trekker maar hij is wel erg duurzaam en al zo'n 50 jaar oud! De trekker gebruikt maar 0,8 liter diesel per hectare en rolt de uien met een werkbreedte van 6,4 meter. Dat maak je bij een moderne trekker niet meer mee! De kachel deed het niet zo goed maar de buiten-airco des te beter.

Het bouwplan voor 2013 op ons bedrijf is als volgt:

  • 75.5 ha wintertarwe
  • 60 ha aardappels
  • 13.5 ha tweede jaars pootuien
  • 20 ha zaaiuien
  • 50 ha bieten
  • 8 ha blijvend grasland

image image

image image